Furtuna Eunice a provocat 13 decese în Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Belgia, Germania şi Polonia, iar specialiștii atrag atenția că astfel de fenomene extrem de periculoase ar putea să apară tot mai des în următorii ani.
Autoritățile au depus eforturi supraomenești sâmbătă pentru a reconecta sute de mii de case la rețeaua de distribuție a energiei electrice, iar furtuna a paralizat rețelele de transport și telecomunicații, notează MEDIAFAX.
Reprezentanții operatorilor feroviari din Marea Britanie le-au recomandat oamenilor să își amâne călătoriile și au închis cea mai mare parte a rețelei feroviare din țară, în contextul în care viteza vântului a atins și 196 de kilometri pe oră.
Nici trenurile care leagă Marea Britanie de Franța nu au funcționat, iar cea mai mare parte din rețeaua feroviară olandeză a fost închisă.
În Franța, mai multe linii de tren au fost închise, iar 75.000 de gospodării au rămas fără curent electric.
Climatologii și ecologiștii susțin că Europa de Vest va fi lovită tot mai des de fenomene meteorologice de acest tip, ca urmare a schimbărilor climatice, dar mai ales din cauza faptului că autoritățile din statele dezvoltate nu depun eforturi serioase pentru a reduce impactul activităților umane asupra mediului înconjurător.
Ploile şi vânturile asociate cu ciclonii devin din ce în ce mai intense, iar creşterea nivelului mării joacă un rol deosebit de important în formarea unor astfel de fenomene.
„Pe măsură ce precipitaţiile devin mai intense, nivelul mării creşte, iar schimbările climatice cauzate de om continuă să încălzească planeta, inundaţiile de la furtunile de coastă se vor agrava şi mai mult atunci când aceste furtuni rare şi extreme ne vor lovi într-un viitor în care planeta va avea temperaturi mai crescute”, susţine Richard Allan, un climatolog de la Universitatea din Reading.